Tuesday, June 16, 2009

Sharings of today^^

Baru balik study group ngan Ila, Koin & Raini...One of the reasons kaki ni rajin melangkah ke fakulti hari ni ialah study group tu sendiri..Reasons lain = nak amek 'conspiracy notes' Biochem, nak bayar duit 'conspiracy notes' & juga untuk book date Physio. I.Allah kalau takde aral, 19 ni reseat for physiology exam (2nd attempt).. Doakan ye kawan-kawan. ^^

Something to ponder, tadi masa tengah study group, ditakdirkan (hidup ni takde kebetulan^^) ada sorang lagi classmate (bukan Malaysian) join half of the discussion. Banyak la jugak dia membantu kami yang kadang-kadang agak pening...(nerve fibers dah berselirat sangat^^)..situation masa tu, 'win-win situation'..Dia kata dia faham something yang selama ni dia tak faham & kitorang dapat some good explaination dalam certain things. Tengah-tengah discuss pasal internal ear, tiba-tiba dia kata (lebih kurang la)..''You know what? All these things are so great! How come they said that all these things coincidently happened/formed?''

Kat sini, most of lecturers percaya teori evolusi. So, bagi diorang semua ni jadi secara kebetulan. Kadang-kadang dalam kelas diam je la masa lecturer relate dengan teori evolusi ni..Tapi bila dengar benda ni dari mulut seorang non-muslim, dalam hati, 'Subhanallah, Masya Allah'..sebab secara tak langsung dia mengakui kewujudan Yang Maha Agung, Yang Maha Berkuasa, Yang Maha Teliti mencipta each part of our body dengan sedetail-detailnya. Mungkinkah semua ni jadi secara kebetulan? Mana mungkin! Fitrah manusia akan menyebabkan kita at least terdetik bahawa ada Suatu Kuasa yang sedang mengatur kehidupan kita dan segala apa yang terjadi.

Apatah lagi kita, sebagai seorang yang mengaku & tahu akan keagungan & kebesaran ALLAH...Kadang-kadang terfikir juga, kita study bagai nak rak physio, biochem, anat, histo etc..Adakah semua tu menambahkan keimanan kita semua terhadap ALLAH? Atau hanya study sekadar study untuk pass exam? (Kalo apa yang kita pelajari itu nggak punya kesan sama iman, percuma saja apa yang kita belajar! <--sila baca dalam intonasi yang betul) Tepuk dada tanya iman..renungan buat diri especially & kawan-kawan jugak^^

Lagi nak share, tadi after solat zohor jemaah kat fakulti, ada seorang hamba Allah share something..something related to 'lughatul arabiyah' aka 'lughatul jannah' aka bahasa arab^^.. lebih kurang macam ni la, dalam bahasa arab, kiranya kalau kata akar (root word) satu perkataan tu ada huruf Jim & Nun, ia akan membawa kepada maksud sesuatu yang ghaib @ yang tak dapat kita tengok....contoh?? Jannah, Jahannam, Jin, Janin a tak dale (dia ada sebut lagi 1 perkataan tapi tak ingat..yang bermaksud shielding)

Lagi satu, lepas solat asar pun ada tazkirah jugak...someone share pasal riak...kalau kita pass satu exam (dia amek contoh one of jemaah yang dapat 1 untuk Histo^^), banyak-banyak la syukur pada Allah..Jangan riak..dan teruskan study untuk subjek lain..Sebab wujudnya perasaan riak dalam hati hatta sebesar 'mustard seed' (biji sawi) akan menyebabkan kita dicampak dalam neraka...Nauzubillah min zalik...Kalau rasa-rasanya ada perasaan tu, cepat-cepat istighfar...Astaghfirullah al-azim..

Tu je kot..(^_^)v..terpanjang la plak...Pardon!

All da best untuk semua yang akan menempuh salah satu ujian (kalo nak dihitungkan, ujian ini nggak seberapa dunk!) antara ujian-ujian yang bakal kita tempuhi sebagai seorang hambaNya...

Vsechno nejlepsi untuk mereka yang berkenaan dalam Anatomy, Histology, Physiology, Biochemistry, Czech Language, Pathophysiology, Pathoanatomy & Psychology...(ada lagi ke subjek tertinggal?)


5 comments:

MissNico said...

tertanya-tanya siapakah classmate sorang lagi tu??? hehe

bestnye ada tazkirah kat faculty.dah kebulur 'nasik' neh..hehe...

Ganbarre Die..

anbahmie_10 said...

tertanya-tanya lg ke? hehe, dh citer kn kt wani?

Tu la, dh lama x g fakulti, x sangka depa ada slot tazkirah..bagus jugak, siram hati yang agak gersang tatkala musim exam datang menjengah...

fathinaina said...

btol..lama da x dpt 'nasi' ni..huhu..smpt bc2 blog je la..tadabbur pun x dpt nk discuss2..huwaa..sy merindui kauthar! =( all the best kak dd! chaiyo2!! moga Allah permudahkan urusan kt suma

anbahmie_10 said...

huhu..ciannya, adikku 'lapar'. I.A walaupun takde 'nasi' yg dihulur/disuap, kita try cari sendiri 'nasi' tu...lama-lama x makan nasi, 'kebulur' plak kang^^(nasihat utk diri sdiri especially).

Huhu, rindu sama kauthar jugak...hoho, tapi blog kauthar tu dh lama x brasap kan? huhu...faham, sumer org busy...xpe, i.A nnti kita 'berkenduri-kendara'...bagi makan sape yg rasa 'lapar', kita gotong-royong...hehe..

alamak! byk sgt kiasan...sendiri punya kepala pun dh pusing^^

i.Allah, Semoga Allah permudahkan urusan kita semua..

fathinaina said...

haha..kiasan2 kak dd ni wat sy lapar btol lak..clap2 sy cr nasi btol nnt..hehehe..=p