Monday, November 17, 2008

Hakikat Bahagia~~

Ma ma'na 'as-sa'adah'? What is 'happiness'? Co je to 'stesti'? Apakah erti sebenar sebuah 'kebahagiaan'?

Siapa ada jawapan untuk soalan tu?
Adakah wang ringgit, cinta, harta, pangkat etc adalah kayu pengukur makna sebuah kebahagiaan? Jeng3x...Jom layan jap lagu 'hakikat bahagia' ni....
Hakikat Bahagia - UNIC
Bahagia itu dari dalam diri
kesannya zahir rupanya ma'nawi
Terpendam bagai permata di dasar hati
Bahagia itu ada pada hati, bertakhta di kerajaan diri
Terbenam bagai mutiara di lautan nurani
Bahagia itu ada di jiwa, mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu ketenangan...
Bila susah tiada gelisah,
Bila miskin syukur pada Tuhan,
Bila sakit tiada resah di jiwa,
Bukankah Tuhan telah berfirman,
''Ketahuilah dengan mengingati Allah, jiwa kan menjadi tenang''
Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah,
Bila berkuasa amanah,
Bila berjaya tidak alpa,
Bila sihat tidak lupakan Tuhan...
Hakikatnya bahagia itu, adalah ketenangan bila hati mengingati Tuhan...
Bila susah tiada gelisah,
Bila miskin syukur pada Tuhan,
Bila sakit tiada resah di jiwa,
Bukankah Tuhan telah berfirman,
''Ketahuilah dengan mengingati Allah, jiwa kan menjadi tenang''

Kebahagiaan itu suatu kesyukuran
Bila kaya jadi insan pemurah,
Bila berkuasa amanah,
Bila berjaya tidak alpa,
Bila sihat tidak lupakan Tuhan

Semua insan kan mengerti maksud terseni Ilahi
Itulah zikir yang hakiki
bahagia itu dari dalam diri
kesannya zahir, rupanya ma'nawi
Terpendam bagai permata di dasar hati,
Bahagia itu ada di jiwa, mahkota di singgahsana rasa
Bahagia itu adalah suatu kesabaran...

Setuju ke?
For me personally, setuju....
Sebab kadang-kadang, kita diuji dengan pelbagai rintangan & kesusahan...
Namun, kalau kita pasrah & bersangka baik dengan Allah atas segala kurnia-Nya, pasti kita akan berlapang dada...automatically, rasa bahagia akan timbul...betul tak?

Apa sahaja yang menimpa, baik atau buruk, ucaplah ''Alhamdulillah 'ala kulli hal'' yang bermaksud, 'Maha Suci Allah atas setiap perkara''....

Teringat satu cerita ni,


Pada satu hari ketika Abul Hassan sedang mengerjakan tawaf di Masjidil Haram, beliau ternampak seorang wanita yang wajahnya bersinar dan berseri.

Abul Hassan berkata kepada dirinya:
"Demi Allah, saya belum pernah melihat wajah yang cantik dan berseri seperti wanita itu. Wanita itu seolah-olah seperti tidak pernah risau atau bersedih hati."

Kata-kata Abul Hassan itu didengari oleh wanita itu. Dia lantas bertanya: "Apakah yang tuan katan? Demi Allah saya tetap berasa sedih dan dukacita."

Abu Hassan bertanya: "Bolehkah saya tahu, kenapakah puan bersedih dan berdukacita?"

Wanita itu menjawab: "Suatu hari, ketika suami saya pergi menyembelih kambing korban di masjid, satu insiden menyayat hati menimpa tiga orang anak kecil saya. Kejadian itu berlaku dirumah ketika saya sedang menyediakan makanan selepas menyusukan anak kecil saya. Anak saya yang sulung sedang bermain dengan anak kedua saya. Saya terdengar dia berkata kepada adiknya: Adik, mahukah sekiranya abang menunjukkan kepada kamu bagaimana ayah menyembelih kambing."

"Anak saya yang kedua menjawab: 'Baiklah. Bagaimanakah caranya?"

"Saya tidak mengesyaki apa-apa yang pelik kerana mereka memang selalu bermain bersama. Namun, tanpa saya sedari, si abang menyuruh adiknya berbaring dan kemudia dia menyembelih leher si adik dengan pisau yang entah dari mana dia dapat. Apabila melihat adiknya menggelupur dan darah memancut keluar dari tubuh, dia segera melarikan diri ke bukit berdekatan. Si abang cuba untuk bersembunyi di bukit itu, namun seekor serigala yang kelaparan telah menangkap dan memakannya."

Abul Hassan bertanya: "Sungguh tragis insiden ini."

Wanita itu berkata: "Nanti dulu tuan. Cerita saya belum habis. Izinkan saya meneruskan cerita."

Jawab Abul Hassan: "Maafkan saya. Sila, teruskan cerita puan."

"Apabila melihat anak saya yang kecil berlumuran darah dan tidak bernyawa, saya segera mendapatkan suami saya. Saya menceritakan apa yang berlaku kepada anak kedua saya dan kehilangan anak sulung saya. Lantas suami saya segera pergi ke arah padang pasir untuk mencarinya. Ketika itu kami tidak tahu anak sulung kami melarikan diri ke arah bukit."

"Setelah sekian lama mencari di padang pasir, saya berasa risau. Saya keluar rumah untuk melihat-lihat sekiranya suami atau anak saya pulang. Saya meletakkan anak kecil saya di dalam rumah. Tanpa saya sedari anak kecil saya merangkak ke arah cerek yang mengandungi air panas. Dia menarik cerek tersebut dan tumpahlah air panas itu ke atasnya. Anak kecil menjerit kepanasan dan kulitnya melepuh. Apabila saya mendapatkannya, dia sudah mati."

"Tidak lama kemudian beberapa orang kampung yang keluar mencari anak saya datang ke rumah membawa jasad suami saya. Rupanya dia mati akibat kehausan di padang pasir. Cebisan daging, tulang dan pakaian anak sulung saya yang berlumuran darah akibat dibaham serigala juga sudah ditemui."

Abul Hassan terperanjat mendengar insiden menyayat hati yang bertimpa-timpa menimpa wanita itu. Dia bertanya: "Walaupun puan ditimpa insiden yang sungguh tragis ini, puan masih kelihatan tenang. Bagaimana puan boleh bersabar menghadapi semua musibah yang sangat hebat itu? Puan tidak langsung mengeluh?"

Wanita itu menjawab dengan suara yang tenang: "Tiada seorang pun yang dapat membedakan antara sabar dengan mengeluh melainkan dia menemukan perbezaan antara keduanya. Seseorang yang bersabar dengan musibah yang menimpanya akan mendapat ganti yang baik dari Tuhan. Ia adalah sifat terpuji. Manakala, sekiranya dia mengeluh, dia tidak akan mendapat sebarang ganti dari Tuhan. Sia-sialah apa yang berlaku kepadanya."

Wanita itu menyambung lagi kata-katanya: "Rasulullah pernah berkata dalam satu hadis Qudsi: "Bagi hamba Allah yang beriman, apabila Allah mengambil kekasihnya di dunia dan dia bersabar, tidak ada balasan lain baginya melainkan syurga."

Kata Rasulullah juga: "Tiga tanda kekafiran terhadap Allah: merobek baju, mengeluh dan menghina nasab orang."

"Mengeluh itu termasuk kebiasaan Jahiliyyah, dan orang yang mengeluh, jika dia mati sebelum sempat bertaubat, maka Allah akan menyediakan untuknya pakaian dari wap api neraka." (Hadis ini direkodkan oleh Imam Majah)

Selepas menghabiskan kata-katanya, wanita itu meminta diri. Abul Hassan berasa kagum mendengar cerita wanita itu. "Patutlah wajahnya berseri dan seolah-olah bercahaya. Sungguh tinggi kesabaranya." Kata Abul Hassan kepada dirinya apabila wanita itu beredar.

(nota kaki: kesahihan cerita ni tidak diketahui...sekadar mengambil pengajaran)...(^-^)v....So, lepas ni kalau ada apa-apa musibah menimpa, jangan cepat mengeluh...apa yang berlaku adalah suatu ketetapan, dan ujian Allah untuk menguji tahap keimanan kita...mungkin ada manis di penghujungnya..Dia lebih mengetahui apa yang terbaik untuk hamba-hambanya...Dan Allah Maha Tahu Kemampuan kita...Kita diuji kerana kita mampu menghadapinya...

TAPI, jangan pula kita cepat alpa bila Allah penuhi segala permintaan kita...kerana boleh jadi semua tu juga adalah ujian Allah...Dia nak uji adakah kita ni tergolong dalam hamba-hamba-Nya yang bersyukur....Setiap segala sesuatu nikmat adalah pemberian Allah...Dia lebih berhak atas segalanya dan Dia bebas merampas kembali segala nikmat itu semua pada bila-bila masa...<---pengajaran buat diri sendiri jugak...yela, manusia ni kan mudah lupa....

....::erm...terpanjang pulak entry kali ni...xpe kn?..peace!!!(^-^)v::....
BTW, dah terjawab ke persoalan terhadap erti sebenar ''bahagia''?
Anyway, kalau ada opinion lain, jangan la segan-segan share ye?...
''Sharing is caring'' & ''Sharing is fun''No comments: